PÜF NOKTASI

KULAĞINIZDA BU ÇİZGİ VARSA DİKKAT

Hemen aynada kulaklarınız kontrol edin! O çizgi felç habercisi olabilir.

Yapılan bir araştırma, kulak memesinde meydana gelen kıvrımın yarattığı dik çizginin, erken bir felç habercisi olduğunu gösterdi. Felce yol açabilen damar tıkanmalarının, kulak memelerindeki kan dolaşımını da azalttığı belirlendi. Bunun sonucunda elastikiyeti azalan kulak memelerinde bu kıvrım çizgilerinin oluştuğu ifade edildi.

Kardiyolog Doç. Dr. Cevad Şeküri, kalp rahatsızlığından ölenlerin yüzde 80’inin kulak memesinde yatay derin çizgi tespit edildiğini öne sürdü.

İzmir Kent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri, kulak memesindeki yatay derin çizginin kalp ve damar hastalıklarının habercisi olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Şeküri, bu yöndeki ilk çalışmanın 1973 yılında yapıldığını, 35’e yakın yayında bu tespitin bulunduğunu da söyledi.

Araştırmalara göre, kulak memesindeki çizgi damar dolaşım yetersizliğinin kronik bir bulgusu kabul ediliyor. Bu çizgiye sahip olanlarda kalp damar hastalığı görülme sıklığı olmayanlara oranla daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Doç. Dr. Şeküri, “Bu çizgiyi görmek için aynaya bakmak yeterli. Bir ya da iki kulak memesinde bu çizgi bulunanlar kalp damar hastalıkları yönünden taranmalı, risk faktörleri açısından da tetkik edilmeli” diye konuştu.

YÜZDE 80’İNDE ÇİZGİ VAR

Kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybedenler üzerinde yapılan otopsi çalışmaları sonucunda ilginç verilere de rastlanıldığını kaydeden Doç. Dr. Şeküri şöyle devam etti:

“Çizgi kalp rahatsızlığı sonucu ölenlerin yüzde 80’inde saptandı. Kulak memesinin tam ortasında yan devam eden ‘Diagonal’ tarzda dediğimiz bir yarık oluşuyor. Bu yaşlılıkla birlikte olmakla beraber kalp damar hastalığının da önemli belirtisi olabilir. Bu çizgiye taşıyanlarda kalp damar hastalığı ortaya çıkma riski çok yüksek. İki kulakta da bu çizgi varsa kalp damar hastalığı birlikteliği oranı yüzde 77’e çıkıyor. Tek kulakta olduğunda bu risk yüzde 30-35’lerde kalıyor..

Bu çizgiyi taşıyanların kalp damar hastalığı yönünden tetkik edilmeleri gerekiyor. Özellikle risk faktörleri açısından yani hipertansiyon, kolesterol, sigara, şeker ve şişmanlık yönünden tetkik edilmeleri çok isabetli olur. Yapılan çalışmalarda bu çizgi orta ve ileri yaş olgularında çıkıyor, yaş ilerledikçe daha da sık görülüyor, çizgi derinleşiyor. Erkeklerde görülme oranı kadınlara göre daha yüksek. Kadınlarda küpe kullanımından dolayı bu çizginin ayrımı şaşırtabiliyor.”

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları göster
Başa dön tuşu